Przepis na Satay

Satay to bardzo dobra orientalna potrawa, którą można porównać do powszechnie znanego szaszłyka. Satay znaczy "potrójnie spiętrzony". Satay piecze się zwykle z trzech kawałków mięsa w kształcie rombów nadzianych na patyczek.

Od nazwy tej potrawy wywodzi się także Flash Satay - nazwa metody osadzania plików Flash na stronie w sposób zgodny z standardami W3C.

Marynata do mięsa

Składniki:

Składniki Satay

Sposób wykonania

Mięso kroimy ostrym nożem w cienkie wstążki (krewetki całe) i wkładamy do dobrze wymieszanej marynaty na 2-3 godziny. Po tym czasie odcedzamy zostawiając marynatę . Nabijamy mięso lub krewetki na patyczki grilowe bambusowe lub metalowe szpikulce przeplatając jak wstążki. Rozgrzewamy mocno patelnię grilową lub inną lecz płytką np.: patelnię naleśnikową ,rozprowadzamy na niej olej cienką warstwą . Skrapiamy mięso cytryną i smażymy z obu stron na złoty kolor, często smarując pozostałą marynatą. Podajemy gorące z ryżem na sypko i surówką np. Sukhothaj.

Ryż na sypko

30-40 dkg ryżu długoziarnistego myjemy w letniej wodzie w dość wysokim garnku i trzeba go kilkakrotnie ostrożnie przepłukać zimną wodą. Zostawiamy ryż w wodzie ok. 2 cm ponad poziom ziaren ryżu na 2-3 godziny. Po tym czasie dolewamy wody znów do poziomu 2 cm ponad ryż. Wsypujemy 1 łyżeczkę od herbaty soli, dodajemy łyżkę stołową oliwy i nastawiamy na gotowanie pod przykrywką. Gdy woda z ryżem zagotuje się zmniejszamy maksymalnie ogień i prażymy ryż pod przykryciem aż wpije całą wodę i będzie miękki. Powyższy sposób na ryż jest sposobem tajskim i nie zawsze udaje się od pierwszego razu. Jeśli ktoś ma inny sposób i sprawdzony to proszę go wykorzystać.

Sałatka Sukhothay

Jedną niewielką kapustę pekińską bardzo drobno szatkujemy, zalewamy ją sosem i odstawiamy na godzinę do lodówki aby się uformowała lub jak kto woli przegryzła. Składniki sosu ½ słoiczka majonezu, 4 łyzki octu winnego, 4 łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli, bardzo drobno posiekana papryczka chili (osoby nie uznające ostrych przypraw dodają połowę chili lub wcale) 2 łyżki oliwy , wszystko należy bardzo energicznie wymieszać w szejkerze lub innym zamykanym naczyniu, polać kapustę , wymieszać, i odstawić wg przepisu do lodówki. Smacznego. Całość po zaplanowaniu czynności można wykonać w 15-20 minut efektywnej pracy, czas na marynowanie jest konieczny do dobrego skruszenia i nasączenia mięsa przyprawami.